De paaskaarsen 2022 staan online!

De paaskaarsen 2022 staan online!

minuten lezen
We hebben de paaskaarsen 2022 weer voor u klaar staan! Paaskaarsen, ook wel huispaaskaarsen genoemd, worden gebrand van Pasen tot Pinksteren.

We hebben de paaskaarsen 2022 weer voor u klaar staan! Paaskaarsen, ook wel huispaaskaarsen genoemd, worden gebrand van Pasen tot Pinksteren.

Het branden van een paaskaars

Met pasen wordt de wederopstanding van Jezus gevierd, drie dagen na zijn kruisiging. Het branden van een kaars tijdens de paasdagen staat symbolisch voor het licht van Christus en zijn verrijzing waarbij het goede het kwade overwint. In de Paasnacht wordt de kaars ontstoken. De paaskaars brandt officieel tijdens alle vieringen vanaf Pasen tot Pinksteren. Na Pinksteren en buiten deze periode om wordt de paaskaars vaak gebruikt bij doopplechtigheden en bij uitvaarten. De paaskaarsen zijn verkrijgbaar in 4 maten en met 4 verschillende reliëfs.

Paaskaarsen 2022

Paaskaarsen 2022

Reliëfs op de paaskaarsen

Dit jaar hebben de paaskaarsen weer 4 unieke reliëfs. Elke reliëf heeft haar eigen uitleg.

Paaskaars Reliëf A

Het triomferende paaslam met een vaandel is een symbool van de opstanding van Christus. Een golvende vlag met daarop een kruis is het symbool van de overwinning op de dood, de banier van de opstanding. Dit symbool is afgeleid van het visioen van Constantijn de Grote, die de adelaar op de Romeinse standaard verving door een kruisvormig embleem.

Paaskaars Reliëf B

Het verhaal van de wonderbare visvangst is een gebeurtenis in het evangelie van Lucas. Na een nacht niets gevangen te hebben draagt Jezus de vissers op hun netten opnieuw uit te werpen waarna ze zoveel vis vangen dat de netten bijna scheuren. Na deze gebeurtenis laten de vissers hun netten in de steek en volgen ze Jezus.

Paaskaars Reliëf C

Een van de oudste tekens is het Chi Rho-monogram. Chi is de letter X, Rho de letter P; de X en P zijn de eerste twee letters van het Griekse woord Christos. Het symbool werd vaak gebruikt als inscriptie in catacomben en graven. Hoewel het symbool geen letterlijk kruis is, refereert het er wel naar. Brood en beker staan symbool voor het lichaam en bloed van Christus.

Paaskaars Reliëf D

Het kruisteken is het meest bekende symbool van het christelijk geloof. Het Latijnse kruis bestaat uit een lange staande balk en een kortere dwarsbalk over de bovenste helft van de staande balk, maar er bestaan talrijke kruisvormen met hun varianten. Het kruis verwijst allereerst naar het lijden van Christus. Het roept tevens op om zijn kruis na te dragen. Het is daarnaast ook het symbool van de verzoening met God.

Uitleg over de kleuren

De kleur blauw staat voor de hemel, maar ook voor wijsheid en liefdadigheid. Groen is de kleur van groei, leven, hoop, trouw en onsterfelijkheid. Geel of goud refereert naar het koningschap van Christus.

Alfa en Omega

De alfa en omega zijn respectievelijk de eerste en de laatste letter van het Griekse alfabet. De symbolische betekenis komt uit het boek Openbaring waarin Jezus zichzelf de alfa en omega, de eerste en de laatste, het begin en het einde noemt. Wit is de kleur van zuiverheid, vreugde en feestelijkheid. Rood staat symbool voor het bloed van Christus en is tevens het symbool van liefde.

Paaskaars kopen

Een paaskaars wordt steeds vaker thuis gebrand in de huiselijke omgeving. Om dit gebruik voor iedereen toegankelijk te maken kunt u eenvoudig een paaskaars kopen bij VanKaarstotServet, de grootste kaarsenwinkel online. U geniet van snelle levering, aantrekkelijke prijzen en een uitstekende persoonlijke service.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Vergelijk producten0